رئیس جمهور آمریکا در واکنش به سقوط دولت سوریه اظهار داشت: «مطمئن نیستیم بشار اسد کجا فرار کرده، اما اخباری درباره حضور او در مسکو وجود دارد.»
به گزارش نشر روز، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در اولین سخنرانی خود پس از سقوط دولت سوریه تحت ریاست جمهوری «بشار اسد» اظهار داشت: «پس از ۱۳ سال جنگ داخلی در سوریه و نیم قرن حکمرانی بشار اسد و پدر او، شورشیان مسلح بشار اسد را وادار به استعفا و فرار از کشور کردهاند.»
پیش از سخنرانی بایدن، او با تیم مشاورین امنیت ملی خود برای بررسی تحولات سوریه نشستی محرمانه برگزار کرده بود.
رئیس جمهور آمریکا که کمتر ۲ ماه از دوران ریاست جمهوریاش باقی مانده در ادامه افزود: «مطمئن نیستیم بشار اسد کجا فرار کرده، اما اخباری درباره حضور او در مسکو وجود دارد.»
معارضان مسلح تحت راهبری گروه تروریستی «هیأت تحریر الشام» در سوریه از ۲۷ نوامبر با حمایت برخی از کشورها، از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی و ورود نیروهای تازهنفس خارجی، اقدام به حمله گسترده علیه مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند. در نهایت با تصرف پی در پی شهرهای تحت کنترل دولت سوریه و رسیدن معارضان مسلح به دمشق، حکومت بشار اسد سقوط کرد.
در همین راستا، فرماندهی ارتش سوریه روز یکشنبه در بیانیهای، رسما سقوط حکومت بشار اسد را اعلام کرد. این بیانیه بامداد امروز و پس از تصرف دمشق توسط گروه های مسلح و نیز خبر خروج اسد از سوریه انتشار یافت.
اظهارات بایدن و شورشی خواندن همه گروههای فعال در سوریه درحالی است که طبق گزارش «سی ان ان»، گروه تحریر الشام همچنان در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا قرار دارد و برای اتخاذ هرگونه اطلاعات درباره موقعیت «ابومحمد الجولانی»، رهبر این گروه، از سوی آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری تعیین شده است.
با این وجود رئیس جمهور آمریکا اظهار داشت: «بالاخره رژیم اسد سقوط کرد. این رژیم صدها شهروند سوریه را شکنجه کرد و به قتل رساند. این لحظه، فرصتی تاریخی برای مردم سوریه است تا آینده بهتری برای خود بسازند.»
او تصریح کرد: «البته اکنون شرایط حساسی است، در پاسخ به این سوال که قدم بعدی چه چیزی است، باید بگویم که درحال همکاری با شرکا و متحدان خود و رهبران سوریه هستیم تا از این فرصت برای مدیریت خطرات استفاده کنند.»
بایدن در ادامه سخنرانی خود به اظهاراتی خصمانه روی آورد و گفت: «در سالهای اخیر، ایران، حزب الله و روسیه حامی رژیم سوریه بودند، اما در هفته گذشته، حمایت هر سه آنها دچار مشکل شد. زیرا هر سه بسیار ضعیفتر از زمان شروع دوران ریاست جمهوری من هستند.»
او مدعی شد: «بعد از تصمیم حماس برای حمله به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، ایران و نیروهای نیابتی آن تصمیم به شروع جنگی چندجانبه علیه اسرائیل گرفتند. این یک اشتباه تاریخی از جانب ایران بود. امروز، قویترین نیروی نیابتی ایران، یعنی حزبالله تضعیف شده است.»
بایدن مجددا مدعی شد: «۱۲ روز پیش، آتشبس در لبنان را اعلام کردم و این آتشبس فقط با تضعیف شدن حزب الله ممکن بود. حماس نیز بسیار تضعیف شده است. توانمندی نظامی ایران نیز تضعیف شده است. ایران ۲ مرتبه سعی کرد به اسرائیل حمله کند و آمریکا و متحدان آن به اسرائیل برای مقابله با حملات ایران کمک کردند.»
ادعای رئیس جمهور آمریکا مبنی بر تضعیف شدن حزبالله درحالی است که به اذعان سران رژیم صهیونیستی، آتشبس کنونی در لبنان، «شکستی تمام عیار برای اسرائیل» است.
از طرفی، ادعای بایدن مبنی بر تضعیف شدن توانمندی نظامی ایران یا موفقیت آنها در مقابله با حملات موشکی ایران به سرزمینهای اشغالی که همراستا با ماده ۵۱ منشور سازمان ملل صورت گرفت درحالی است که به اذعان رسانههای آمریکایی از جمله خبرگزاری آسوشیتدپرس، موشکهای ایران با اهداف حیاتی خود اصابت کردهاند.
با این وجود، بایدن در ادامه سخنرانی خود مدعی شد: «همه شرایط کنونی باعث شد تا ایران و حزب الله و روسیه نتوانند به رژیم اسد در مقابله با شورشیان کمک کنند.»
او مدعی شد: «شرایط کنونی ناشی از ضربات وارده از سوی اسرائیل و اوکراین به حزب الله، ایران و روسیه است که با کمک مستقیم آمریکا صورت گرفتهاند.»
نقش آمریکا در تحولات سوریه
بایدن در ادامه به نقش داشتن آمریکا در تحولات کنونی در سوریه اذعان کرد: «از ابتدای دولت خود، تحریمهای فلج کنندهای بر رژیم اسد اعمال کردم. حضور نظامی خود در سوریه را حفظ کردیم تا بتوانیم از شرکای خود در سوریه حمایت کنیم.»
او در ادامه توجیه تصمیم آمریکا برای اشغال سوریه مدعی شد: «یکی از اهداف حضور نیروهای آمریکایی در سوریه، جلوگیری از بازگشت داعش است.»
رئیس جمهور آمریکا همچنین اظهار داشت: «از اقدامات و آزادی عمل اسرائیل برای حمله به سوریه و “شبکه وابسته به ایران” حمایت کردیم.»
او مدعی شد: «با تحریم، حمایت از متحدان خود و دیپلماسی، شرایط خاورمیانه را تغییر دادیم. اکنون شاهد فرصتی تازه برای مردم سوریه و سراسر منطقه هستیم. آمریکا از همسایگان سوریه، یعنی اردن، عراق، لبنان و اسرائیل دربرابر هرگونه تهدید احتمالی از سوی سوریه حمایت خواهد کرد.»
بایدن اظهار داشت: «در روزهای آتی با سران کشورهای منطقه صحبت خواهم کرد. از نیروهای خود و ثبات در شرق سوریه نیز حمایت خواهیم کرد و به مأموریت خود برای مقابله با داعش پایبند خواهیم بود. داعش از این فرصت استفاده خواهد کرد تا فضایی امن برای خود ایجاد کند، ما به داعش اجازه چنین کاری نخواهیم داد.»
او همچنین گفت: «با همه گروههای حاضر در سوریه گفتوگو خواهیم کرد تا شرایط برای عبور از رژیم اسد و رسیدن به کشور مستقل سوریه و دولتی جدید فراهم شود. آینده سوریه توسط مردم آن تعیین خواهد شد و آمریکا از هیچ اقدامی برای حمایت از شهروندان سوریه دریغ نخواهد کرد.»
بایدن اظهار داشت: «در هر شرایطی هوشیار باقی خواهیم ماند. برخی از گروههای مسئول سقوط دولت اسد، تاریخچه تاریکی دارند اما اظهارات کنونی برخی از رهبران شورشی تغییر کرده و اکنون سخنان درستی بیان میکنند.»
او همچنین بیان کرد: «اما اقدامات آنها تعیین کننده سیاست آنها خواهد بود نه گفتارشان. همانطور که گفتم شرایط کنونی فرصتی تازه اما خطرناکی است که پس از گذشت چندین نسل شکل گرفته تا شهروندان سوریه آینده خود را تعیین کنند.»
رئیس جمهور آمریکا گفت: «از همه گروهها در سوریه میخواهم تا بهدنبال پاسداری و ضمانت حقوق همه شهروندان سوریه و اقلیتهای دینی و حفظ قانون باشند. روزهای اخیر تاریخی بودند و در روزهای آینده، آینده سوریه تعیین خواهد شد.»
او پس از پایان یافتن سخنرانی خود، در پاسخ به سوالی گفت: «به باور ما اسد زنده است.»
پایان خبر نشر روز
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "بایدن: نمیدانیم بشار اسد کجا است" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "بایدن: نمیدانیم بشار اسد کجا است"، کلیک کنید.