رسول سلیمی: پاشینیان در مصاحبه ای با فرانسه 24 ادعا کرده بود که در پاییز سال گذشته، مقامات روسی خواستار سرنگونی مقامات دولتی ارمنستان شدند.
در مقابل، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در یک جلسه گفت که اظهارات نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان در مورد روسیه که ظاهرا خواستار کودتا در جمهوری است، کاملا بی اساس است. این دیپلمات خطاب به یک خبرنگار گفت: “نارضایتی نخست وزیر ارمنستان که شما به ان اشاره کردید کاملا بی اساس است.” او افزود: “مقامات روسی هرگز حتی یک بار هم اجازه نداده اند که خواستار سرنگونی مقامات قانونی منتخب در هر جایی شوند.”این دیپلمات گفت که طرف روسی از همان رویکرد استفاده می کند “هم در رابطه با مقامات فعلی در ایروان و هم در مورد مقامات قبلی در ایروان و به طور کلی در رابطه با هر کشور مستقل.” یک سوال منطقی مطرح می شود – کسانی که اکنون در ایروان در قدرت هستند، ایا همان منطق را در رابطه با کشورهای دیگر یا روند سیاسی داخلی خود دنبال می کنند؟ به نظر من ایده خوبی است که در مورد این موضوع بحث کنیم، همه ما تاریخ اخیر را به یاد می اوریم، چیزی که چند سال پیش اتفاق افتاد.
ما متاسفیم که رهبری ارمنستان تصمیمی اگاهانه اتخاذ کرده است تا به طور پیوسته خط بدتر شدن روابط با فدراسیون روسیه را دنبال کند و روسیه را به خاطر هر اتفاقی که برای قره باغ کوهستانی افتاده است، سرزنش کند. سرگیی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امروز، 2 مارس در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از مجمع دیپلماتیک در انتالیا اعلام کرد.
بی اعتمادی ارمنستان به روسیه از آنجا شدت گرفت که روسیه به اوکراین حمله کرد تا سیاست داخلی این کشور را تابع خود کند. پیش تر، نخست وزیر ارمنستان در مصاحبه اختصاصی با روزنامه “پولیتیکو” اعلام کرد که به دلیل درگیری نظامی در اوکراین، ایروان دیگر نمی تواند به مسکو به عنوان ضامن امنیت اعتماد داشته باشد. نخست وزیر ارمنستان با تاکید بر اینکه روسیه به دلیل درگیری نظامی با اوکراین نمی تواند ضامن امنیتی قابل اعتمادی برای این کشور باشد، گفت: نیروهای حافظ صلح روسی در انجام وظایف خود در منطقه قره باغ شکست خورده اند.
به گفته وی، استراتژی ارمنستان اکنون باید این باشد که «در این شرایط تلاش کنیم تا وابستگی خود به دیگران را به حداقل برسانیم و روی توانایی خود تکیه کنیم. ما می خواهیم یک کشور غیروابسته، یک کشور مستقل داشته باشیم، اما باید راه هایی داشته باشیم که در میانه درگیری های غرب و شرق، شمال و جنوب گرفتار نشویم. هیچ موردی وجود ندارد که ارمنستان «مامور دیگری» شود. این غیرقابل قبول است»
پاشینیان همچنین افزود که درخواست از حامی بزرگ – روسیه – هر بار که درگیری شروع می شود، به سادگی اقدامی ناپایدار است. وی گفت: «الگویی که ما با همسایگان خود داریم یک مشکل است و باید دیگران را دعوت کنیم تا از ما محافظت کنند – فارغ از اینکه آن دیگران چه کسانی هستند – یک الگوی بسیار آسیب پذیر است.»
این تحلیل را شارل میشل، رییس شورای اروپا نیز تایید کرده و گفته بود «ناتوانی روسیه در تضمین صلح و امنیت در منطقه قره باغ کوهستانی را «خیانت» به ارمنی ها توصیف کرد.» شارل میشل گفت: «برای همه واضح است که روسیه به مردم ارمنستان خیانت کرده است. این خواست روسیه بود که برای تضمین توافق صلح و امنیت، سربازان در میدان حضور داشته باشد. اما دیدیم که عملیات نظامی آذربایجان، بدون کوچکترین واکنشی از سوی نیروهای حافظ صلح روسیه آغاز شد.»
در همین حال، مقامات ارمنستان که محتاطانه تلاش کردند در جنگ روسیه و اوکراین بی طرف بمانند در روز 24 اوت در مرکز شهر ایروان شاهد تظاهرات ضد روسیه در حمایت از اوکراین بودند که با وجود مجوز رسمی، پلیس اجتماع کنندگان را پراکنده و معترضان را دستگیر کرد. به گزارش رسانه ها این راهپیمایی اعتراضی را شاخه ایروان کمیته ضدّ جنگ روسیه (آرک) برپا کرده بود که به گفته رسانه های روسیه و طرفدار روسیه در ارمنستان از طرف میخاییل خودورکوفسکی، منتقد کرملین حمایت مالی شده است.
وبسایت اسپوتنیک ارمنستان پیش از این راهپیمایی در مطلبی نوشت: «چرا روس هراسان دوباره در ارمنستان فعال شده اند؟» این مطلب دولت پاشینیان را متهم «طرفداری بیش ازحد» از گروه های «روس هراس» می کند که از غرب حمایت مالی می شوند چه آنها که در ارمنستان مستقر هستند و چه آنهایی که پس از شروع جنگ در اوکراین از روسیه به ارمنستان فرار کرده اند.در این مطلب به ارمنستان در مورد «گام نهادن در مسیر فاجعه بار نابودی کشور در جهت امیال و مطامع استعمارگران» هشدار داده شده است.
در حالی که ارمنستان سعی دارد تا به لحاظ سیاسی از مسکو فاصله گرفته و به غرب نزدیک شود باید گفت که از نظر اقتصادی این کشور به شدت به مسکو وابسته است. تجارت ارمنستان با روسیه در سال 2022 به دلیل تحریم های غرب علیه روسیه تقریباً دو برابر شد این مساله گرچه به اقتصاد ارمنستان کمک فراوانی کرده است اما در جای خود ارمنستان را در برابر روسیه آسیب پذیر کرده است. تلاش ارمنستان برای گسترش روابط با اتحادیه اروپا، نارضایتی از انفعال سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری مسکو در دوره پس از پایان جنگ 2020 قره باغ، و همچنین بی اعتمادی روسیه به مذاکرات ارمنستان و جمهوری آذربایجان تحت نظارت اتحادیه اروپا ممکن است بروز تنش بیشتر در روابط دوجانبه بین مسکو و ایروان شود.
هنوز ارمنستان برای تامین نیازهای خود به مواد اصلی غذایی (از جمله حدود ٪100 گندم)، گاز طبیعی و تسلیحات نظامی به روسیه وابسته است. به نظر می رسد با وجود مشکلات روزافزون برای ایروان اتحاد ارمنستان با روسیه هم چنان پابرجا بماند.
به هر صورت مسکو برای مخاطبان داخلی خود، پاشینیان را به عنوان یک سپر بلای حاضر و آماده معرفی کرده تا تقصیری را متوجه خود نکند و انتقادها از کاهش نفوذ خود در منطقه قفقاز جنوبی را کمرنگ جلوه دهد. گزارش های مفصل تلویزیون دولتی روسیه درباره اعتراض ها علیه پاشینیان در داخل ارمنستان را هم می توان در همین چارچوب ارزیابی کرد. این اعتراض ها با جزییات بسیار بیشتری نسبت به خود درگیری در منطقه قره باغ کوهستانی پوشش داده شد.خبرنگار تلویزیون ان تی وی متعلق به شرکت رسانه ای گازپروم روسیه، در گزارشی گفت «اعتراض های خیابانی که نیکول پاشینیان را به قدرت رساند، اکنون او را به خیانت متهم می کند.» مقام های روسیه به تندی به انتقادهای اخیر پاشینیان علیه مسکو واکنش نشان داده اند، اما درباره کشته شدن صلحبانان روسیه در جریان عملیات جمهوری آذربایجان برای تسخیر قره باغ کوهستانی خودداری بسیار بیشتری از خود نشان داده اند.
311213
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تیره تر شدن روابط مسکو و ایروان/ چرا روس هراسان دوباره در ارمنستان فعال شده اند؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تیره تر شدن روابط مسکو و ایروان/ چرا روس هراسان دوباره در ارمنستان فعال شده اند؟"، کلیک کنید.